26 Aralık 2013 Perşembe

                      ANAMUR DENİZ KIYILARINDA
           DENİZ KAPLUMBAĞALARI


Mersin’ de iki tür Deniz Kaplumbağası Caretta caretta ve Chelonya mydas yumurtlamak için kumsallarımızı kullanmaktadır. IUCN (Dünya Doğayı Koruma Birliği) tarafından hazırlanan Dünya’da tehlike altındaki hayvan ve bitkilere ait Avrupa Kırmızı Listesi’nde bu iki tür “Endengered” (Nesli Tehlikede) türler statüsünde tanımlanmıştır. Bu nedenle her iki tür deniz kaplumbağası da Ülkemizin taraf olduğu Uluslararası Sözleşmeler (BERN, BARSELONA, CITES, IUCN vb.) ve ulusal mevzuatımız ile koruma altına alınmıştır.
Anamur Deniz Kaplumbağaları Yuvalama Kumsalı batıda Anamurium Antik Kentinden başlayarak doğuda Pullu Tabiat Pakına kadar uzanan yaklaşık 13 km.lik kıyı şeridini kapsamaktadır. Alanda yuva yoğunluğu oldukça yüksektir. Üreme sezonu boyunca yuvalama kumsallarımız takip edilmekte ve koruma çalışmaları sürdürülmektedir. Anamur kumsalında bu çalışmalar; Müdürlüğümüz personeli ile takip edilmekte, diğer kumsallarımızda Müdürlüğümüz ile yapılan protokol çerçevesinde koruma çalışmaları Mersin Üniversitesi’ ne yaptırılmaktadır. Kaplumbağa yuvalar tel kafeslerle örtülerek predatörlere karşı korumaya alınmakta, üzerlerine insan faaliyetlerinden kaynaklanan zararları önlemek ve halkın kaplumbağaların korunması konusunda duyarlılığını artırmak amacıyla “Dikkat! Deniz Kaplumbağası Yuvasıdır” tabelaları yerleştirilmektedir.
Bölge Müdürümüz Etem BOZ, Mersin Şube Müdürü Ahmet ÇÖRTÜK ve Şube Müdürü Süleyman YILMAZ Yavru kaplumbağalar yuvalarından çıkarken Anamur sahilinde incelemelerde bulundu.
Bölge Müdürümüz Sayın Etem BOZ’ un yapmış olduğu açıklamada “ Şimdiye kadar yaklaşık 40.000 adet yavru çıkışının gözlendiği” belirtti. Üreme sezonu hala devam ettiğinden yuva sayılarında artışta sürmektedir. Üreme sezonu sonuna yaklaşıldığından bu dönemde yuvadan yavru çıkışları yoğun bir biçimde devam etmektedir. Günümüz itibari ile Anamur kumsalında yuva sayısı yaklaşık 1050 civarındadır diye konuştu.

               KAYNAKÇA:Bu bilgiler mersin.ormansu.gov.tr sitesinden alıntıdır.

1 yorum:

  1. deniz kaplumbağaları ilginç ve önemli hayvanlar

    YanıtlaSil